keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Sakari Kirjavainen: Tinaharkko (2011)

Sakari Kirjavaisen Tinaharkko oli minulle mieluista luettavaa, sillä se kertoo Itä-Helsingin lähiöiden alkuajoista. Erityisesti kirja keskittyy Mellunmäkeen, mutta myös Puotinharjussa, Kontulassa ja Vuosaaressa seikkaillaan. Välillä käväistään myös Vantaan puolella Koivukylässä ja Rekolassa, jotka ovat omia kotikontujani. Mikäs sen mieluisampaa kuin lukea omasta kotiseudustaan, vieläpä varsin viihdyttävää tarinaa.

Tarinan päähenkilö on Jappe Kärpänen, lähiön lapsi, joka häpeää sukunimeään. Japen seikkailuista kerrotaan 70-luvun alun lapsuudesta 70-luvun lopun nuoruuteen, ja vielä 80-luvun aikuisuuteen. Japen vanhemmat ovat muuttaneet Meltsiin Karjalasta. Tai Mellariin kuten kirjassa sanotaan. Itse olen luullut sitä Meltsiksi, mutta en tiedä, ehkä Kirjavainen tietää paremmin.

Muita henkilöitä kirjassa ovat Japen veli Simo, joka nai nuorena toisen mellunmäkeläisen Sirjen ja muuttaa Pitäjänmäelle. Jappen kaveri Salakka ja tämän sisko Tiina ovat muita tärkeitä henkilöitä. Salakka sortuu päihteisiin ja Tiina myy itseään jo nuorena. Mettä-Rauno asustelee Mellarin metsissä ennen ryhdistäytymistään. Tämän tytär saa hermoromahduksen, jolloin tyttärentytär Raisa muuttaa Raunon luo Koivukylään. Karri kokee kovia huostaanotettuna nuorukaisena. Lukioaikoina Jappe viihtyy yskän autotalliyksiössä Marjaniemessä.

Muitakin henkilöitä vilisee kuin vilkkilässä kissoja, mutta tuossapa ne tärkeimmät taisivat olla. Tarina vaihtuu henkilöstä toiseen varsin nerokkaaasti, vaikkakin hieman epäuskottavasti (mutta sillä ei taida fiktiossa olla väliä). Aluksi olin, että mitä, kun tarina tuntui suoraan sanottuna töksähtelevän eteenpäin, mutta sitten pääsin kirjan rytmiin mukaan, ja tajusin, että se onkin varsin miellyttävä. Kirjavainen ikään kuin ampuu sarjatulella sinne tänne tarinan kulkiessa joutuisasti eteenpäin ja henkilöiden vaihtuessa aasinsiltojen kautta toisesta toiseen.

Kirja oli minulle kiinostavasta aiheesta, tarina rullasi hyvin, ja sitä oikein ahmi eteenpäin. Hyvä arvosanahan tällaisesta tulee.

Kouluarvosana: 9-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti